Trendy v domácím vaření 2025

Trendy v domácím vaření 2025

Domácí vaření nemusí být jen o dlouhém postávání u hrnců. Trendům letošního roku vévodí jednoduchost a rychlá příprava. Nechybí v nich však ani nádech exotiky. Ať už se tedy zajímáte o cizokrajné chutě, nebo tipy, jak si přípravu jídla ještě více usnadnit, podívejte se s námi, co teď letí v našich kuchyních.

 

Velvetování masa

Velvetování je technika pocházející z čínské kuchyně. Maso se obalí v marinádě z kukuřičného škrobu, jedlé sody, prášku do pečiva a vody. Použít můžete také bílek a místo vody sójovou omáčku. Tato směs chrání před vysoušením při jeho tepelné úpravě, výsledkem je tak výjimečně šťavnaté a měkké maso. Metoda velvetování je ideální pro rychlá smažená jídla. A nejlepší na ní je, že na ni nepotřebujete žádné speciální ingredience ani vybavení.

 

Rostlinné hlavní chody

Trend rostlinných hlavních jídel staví zeleninu, luštěniny a obiloviny do hlavní role. Nejsou tak jen přílohou k masu, ale plnohodnotnou součástí pokrmu. Na oblíbenosti stále více získávají recepty jako luštěninové karbanátky, pečená dýně, houbové ragú nebo zeleninové kari. Rozmanitost plant-based vaření umožňuje využívat sezónní suroviny, je tudíž cenově výhodné a hlavně neomrzí.

Tip: své kulinářské počiny si můžete dochutit například Bylinkovým nebo Houbovým bujónem Kucharek.

 

Vaření v horkovzdušné fritéze

Horkovzdušné fritézy se v posledních letech stávají běžnou součástí moderní kuchyně. Pomocí cirkulace horkého vzduchu vytvoří křupavou strukturu jídla bez použití většího množství oleje. Představují tak zdravější, rychlou a pohodlnou alternativu ke klasickému smažení. Ve fritéze můžete připravit celou řadu jídel od domácích hranolků, přes zeleninové přílohy, až po maso a ryby. Na všechny tyto pokrmy se vám bude skvěle hodit zeleninové ochucovadlo Zdravita.

 

Exotické chutě doma

Pokud už vás omrzela domácí kuchyně, zkuste nahlédnout do té zahraniční. Není třeba se držet ani klasických špaget nebo hamburgerů. Mnoho exotických surovin je dnes dostupných v etnických obchodech, online nebo i ve speciálních akcích ve větších řetězcích. Snadno si tak doma připravíte například kari, mexickou tortillu nebo hummus. Jestli se ale zatím necítíte na velké experimenty, můžete si netradiční chuť navodit alespoň s pomocí sójové omáčky nebo worcesteru.

 

Zero-waste vaření (vaření bez odpadu)

Zero-waste vaření je moderní, rostoucí trend, v jehož středu stojí snaha o zamezení plýtvání jídlem, a tedy i maximální využití všech surovin. Začít se dá už u drobností, například zužitkováním zeleninových a masových odřezků do vývaru. Kdo by se chtěl zapojit více, může si založit domácí kompost, kterým pak vyživí svou zahrádku a záhonky. V českých domácnostech není tento trend nic nového – naše babičky to dělaly běžně. Mnoho mladých lidí se k němu však dnes vrací, také s ohledem na ekologii a úsporu.

 

Snacky z trouby místo smažení

Jedním z oblíbených trendů v domácím vaření je hledání zdravějších alternativ klasických smažených snacků. Místo kupovaných chipsů si můžete vyrobit vlastní, v troubě upečené batátové a mrkvové lupínky, zeleninové tyčinky nebo pečenou cizrnu. Příprava je snadná, rychlá a nevyžaduje velké množství oleje. Nezapomeňte použít zeleninové ochucovadlo Chuť přírody Kucharek, které se postará o ten nejlepší výsledek.

 

Recepty z jednoho hrnce

Vaření z jednoho hrnce šetří čas, nádobí i energii. Zároveň ale nabízí plnohodnotné, chutné a vyvážené jídlo. Mezi oblíbené recepty patří krémové těstoviny, rizota nebo čočkové ragú. Tento styl vaření ocení každý, kdo nechce trávit hodiny v kuchyni. S ještě rychlejší a lepší přípravou výborných pokrmů vám můžou pomoct bujóny nebo sypká ochucovadla Kucharek. A pokud chybí čas na vaření úplně, můžete si rovnou dát některou z našich polévek.