Suroviny:
Způsob přípravy:
1,2l slepičího bujónu Kucharek
1 cibule
1/2 malého celeru
1 pórek (bílá část)
1 brambor
3 lžíce nastrouhaného čerstvého křenu
2 lžíce másla
100 ml bílého vína
200 ml smetany 33 %
1 lžička mouky
2 žloutky
špetka muškátového oříšku
zeleninové ochucovadlo Kucharek dle chuti
Cibuli, celer, brambor a pórek oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostky a krátce osmahneme na másle. Přilijeme víno a vaříme až se polovina tekutiny vypaří. Dále přilijeme vývar a vaříme cca 10 minut. Poté zahustíme jíškou připravenou z mouky a vody. Přidáme smetanu, křen, žloutky, rozmixujeme a stáhneme z ohně. Na závěr dochutíme ochucovadlem a muškátovým oříškem.
Polévku podáváme s krutony nebo opraženou slaninou.